De Rebis
 

De Rebis (van het Latijnse res bina , wat dubbele materie betekent) is het eindproduct van het alchemistische ' grote werk '. Nadat iemand door verrotting en zuivering is gegaan en tegengestelde eigenschappen heeft gescheiden, worden die eigenschappen opnieuw verenigd in wat soms wordt beschreven als de goddelijke hermafrodiet - een verzoening van geest en stof, een wezen van zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen, zoals aangegeven door de twee hoofden binnen één lichaam.

Unie van Venus van Mercurius

In de Griekse mythologie brachten Aphrodite en Hermes (geassocieerd met de Romeinse Venus en Mercurius) een prachtig kind voort dat bekend staat als Hermaphroditus.    Geboren als man, trok hij de ongewenste aandacht van een nimf die de goden riep dat de twee nooit uit elkaar zouden gaan.            Het resultaat was dat Hermaphroditus werd getransformeerd in een tweeslachtig wezen met borsten en een penis in illustraties.

Als zodanig wordt de Rebis soms beschreven als het product van een unie tussen Venus en Mercurius vanwege de symbolische overeenkomsten tussen de Rebis en Hermaphroditus.                                                De Rebis is ook het product van de Red King en White Queen.

Rebis-symboliek

Er is een grote verscheidenheid aan afbeeldingen van de Rebis.                                 In de bovenstaande afbeelding komen de zon en de maan overeen met de mannelijke en vrouwelijke helften, net zoals de rode koning en de witte koningin op dezelfde manier worden geassocieerd.                                      Alle vijf planetaire symbolen (de makers van dergelijke afbeeldingen waren zich alleen bewust van planeten tot Saturnus) omringen ook de Rebis.                                            Bijdragen aan het hele spectrum van hemelse invloeden en kwaliteiten.                          Mercurius zit aan de top en tussen de twee hoofden, de goddelijke communicator en heeft zowel betrekking op een van de drie alchemistische elementen (dwz kwikzilver).

Numerologische geest en materie - de cirkel waarop de Rebis staat - bevat een vierkant en een driehoek.                                                    De driehoek is spiritueel, terwijl het vierkant materieel is, symbolisch verbonden met veel aardse dingen: vier seizoenen, vier kompaspunten, enz.                                          De 4 en de 3 zijn het aantal zijden dat elk heeft, en samen vormen ze zeven, het aantal voltooiing , gebaseerd op de schepping van de wereld in zeven dagen.

Cirkels zijn ook verbonden met het goddelijke, maar vierkante kruisen zijn om dezelfde reden materieel als vierkanten, en een omcirkeld kruis is het symbool voor zowel de aarde als alchemistisch zout.

De Rebis houdt twee voorwerpen vast. Aan de linkerkant is een kompas, dat wordt gebruikt met cirkels.                                                        Het wordt vastgehouden door de mannelijke helft, die spirituele kwaliteiten vertegenwoordigt.                                            Het vrouwtje houdt een vierkant vast, dat wordt gebruikt om rechte hoeken in vierkanten en rechthoeken te meten, en stelt zo de materiële wereld voor, waarmee vrouwen ook worden geassocieerd.

De draak

De draak in de alchemie vertegenwoordigt de primaire materie, evenals het derde alchemistische element: zwavel.                      De gevleugelde draak suggereert hemelvaart, een samensmelting van materieel en spiritueel. Vuur is een veelvoorkomend transformatief symbool